Katarina Wennstam: Skymningsflickan (Albert Bonniers Förlag 2015)
Frekventa migränattacker och några riktigt dåliga felbeslut har nästan ändat kommissarie Charlotta Lugns karriär. Hon är sjukskriven när hon stöter på unga flickan Molly på en bänk i parken dit hon brukar gå. De börjar prata med varandra och plötsligt så inser Charlotta att här kanske döljs ett brott. Polisen i henne, sjukskriven eller ej, vill se en fullskalig utredning. Olyckligtvis har en sådan redan ägt rum och avslutats utan åtgärd.

Det är ingen som har trott på Mollys berättelse om att hon blivit våldtagen av en äldre man, en aktad och uppskattad läkare, en familjefar. Kommissarie Lugn börjar sakta försöka lirka ut mer om händelserna ur Molly och hon involverar även de från tidigare böcker i serien bekanta kvinnorna advokat Shirin Sundin och åklagare Madeleine Edwards. Om doktor Franke verkligen är skyldig skall han inte få gå fri… Men har han verkligen gjort något, och hur skall det i så fall kunna bevisas?

Samtidigt anländer via epost till en gymnasieskola i Nacka ett hot om en skolmassaker. Ett tag därefter hittas en skolelev på nämnda skola skjuten på en toalett…

Ja, Lugn må vara sjukskriven men hon har gamla vänner att förlita sig på och tjänster att kräva in. Poliser i tjänst, och sjukskrivna sådana, jobbar på med olika fall och se, allt verkar till slut hänga ihop.

Lättläst, småspännande, 413 sidor. Beskrivningen av en våldtäktsutredning gör läsningen allt annat än upplyftande, utan tvärtom gräsligt hemsk. Att de verkliga offren alltid skall misstänkliggöras… Tragiskt. Fördjävligt.
Katarina Wennstam: Gänget (Albert Bonniers Förlag 2017)
Det finns många otäcka män därute som fortsätter att utsätta kvinnor för hemskheter så här berättar Katarina Wennstam om några av dem i en ny berättelse på 304 sidor.

Gänget är en samling vuxna män som nu mitt i livet fortsätter att träffas och spela innebandy tillsammans. De har jobb, karriärer, hus, fruar och barn att ta hand om men de behöver den där innebandyn för att koppla av. Dessutom har de ju varit vänner så länge, hängt ihop, eller i alla fall haft viss kontakt, sedan ungdomsåren. Plötsligt försvinner en av dem, Hugo.

Kommissarie Charlotta Lugn har hamnat på polisens trafikenhet, ett slags degradering efter några allvarliga felbeslut och alldeles för mycket sjukfrånvaro. Hon skulle kunna göra nästan vad som helst för att få vara med och lösa fallet med den mördade mannen i tunneln som någon hundrastare hittat.

Advokat Shirin Nouri är i domstolen med sin klient. Stackars Liselott har misshandlats av sin pojkvän, vill få mannen inlåst och söker skadestånd för sveda och värk. Det går inget vidare och vad värre är blir Shirin utsatt för något slags hatkampanj i media. Det vet väl alla att advokater saltar räkningarna och dessutom är hon ju en utlänning som fått, eller rättare sagt tagit, en maktposition i det svenska samhället. Illa, illa.

Då ringer Izabella, Shirins allra bästa barndomskamrat. Hon är förtvivlad. Hennes make Hugo är försvunnen. Är Hugo månne otrogen, iväg med en annan kvinna?

Nej, det är förstås värre än så och snart är både Shirin och Charlotta och involverade i fallet med Hugos död och nystar i de hemligheter som Gänget gömt så länge.

Det här är mycket lättläst och som sagt bara 304 sidor långt. Tyvärr en lite blek historia utan större spänning eller dramatik. Det är gamla synder som poppar upp till ytan och sätter igång nutidens händelser och sådant har man förstås läst om förr. Det är ungdomliga dumheter, grupptryck, alkohol och sex i en olycklig mix om man säger så. De stora överraskningarna uteblir, snarare är väl detta rätt förutsägbart. I mitt tycke en av seriens svagare berättelser hittills. Förvisso helt okej läsning några timmar men betygstrean är ändå en lite svagare en. Både män och kvinnor kan visst göra dumheter, ingen är ofelbar, det skall man bli varse.