Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den sjunde boken: Den bedrövliga byn (Egmont Richter 2004)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Seventh: The Vile Village. 2001)

Nu är det slut på släktingar att bo hos för de föräldralösa syskonen Baudelaire. Barnen är så otursförföljda att ingen släkting vågar ta dem till sig. Vilken tur att det nu finns hela samhällen som vill uppfostra barn kollektivt. Bankmannen Poe ger Sunny, Klaus och Violet en lista på byar att välja bland och de väljer självklart den som listas som F.B.K. Kan det möjligen vara en ledtråd till de försvunna trillingarna Quagmire?

F.B.K. visar sig vara en trist liten håla och en förkortning för Förbundet för Bibehållande av Kråkslaget. Orten är full med kråkor och inte nog med att flygfäna är nästintill heliga för befolkningen, De Äldstes Råd som styr och ställer har också upprättat mängder med regler för vad man får och framförallt inte får göra i samhället.

När greve Olaf dyker upp i F.B.K. tas han till fånga och befolkningen bestämmer att han skall brännas på bål! Mannen har ett enda långt ögonbryn och visst har han en tatuering i form av ett öga på fotleden, men syskonen Baudelaire är ändå helt säkra på att fången inte är greve Olaf! Inte kan de stillatigandes se på när De Äldstes Råd tar livet av en oskyldig!

Fast greve Olaf är såklart inte långt borta och snart så är det Sunny, Klaus och Violet som skall brännas på bål!

267 sidor i mångt och mycket i samma stil som de föregående böckerna, möjligtvis något mer trist och händelsefattig. Svag trea i betyg.
Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den åttonde boken: Det hotfulla hospitalet (Richters 2004)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Eighth: The Hostile Hospital. 2001)

Efter att ha hängts ut i media som mördare är Baudelairebarnen på flykt undan såväl greve Olaf som polisen. De smiter iväg från lanthandeln Sista Chansen med hjälp av F.B.K, Frivilliga Bakteriekämparna, ett sällskap som besöker sjukhus och delar ut ballonger och sjunger sånger, ja försöker sprida glädje till de sjuka. Sunny, Klaus och Violet har turen att få jobb i sjukhusets arkivbibliotek där de faktiskt finner en mapp om sin egen familj!

Fast oturen fortsätter att grina syskonen i ansiktet. Greve Olaf, Esmé Solkig och andra medhjälpare kommer till sjukhuset och tar Violet till fånga. Snart ropas det ut i högtalarsystemet att det skall utföras en kranieektomi på operationsavdelningen. Det är greve Olafs hantlangare som skall skära huvudet av Violet. Klaus och Sunny måste befria henne, fort!

Ah, inte bara knasigheter utan faktiskt en rätt väl sammanhållen story med spänning. Bättre än många tidigare böcker i serien. 269 sidor.
Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den nionde boken: Det tvetydiga tivolit (Damm Förlag 2005)
(A Series of Unfortunate Events. Book The Ninth: The Carnivorous Carnival. 2002)

De tre barnen Baudelaire ligger på eget initiativ i bakluckan på greve Olafs bil och susar ovetande om destinationen iväg mot Baklandet. Där ligger Caligaris tivoli och där skall greve Olaf nyttja spåkvinnan Madame Lulus tjänster. I sin kristallkula skall hon kunna se var syskonen Baudelaire gömmer sig. Hon skall kunna berätta mer om var de saknade pappren i Baudelairemappen finns och om huruvida det faktiskt finns en överlevande mamma eller pappa till barnen.

Flera av Olafs frågor är ju sådana som barnen själva har så de bestämmer sig för att stanna kvar på cirkusen. Mysteriet med F.B.K. har ju heller inte fått sin lösning.

Med för stora kläder och teatersmink klär barnen ut sig till missfoster för att smälta in bland ett litet gäng udda figurer på Caligaris tivoli! Violet och Klaus blir en figur med två huvuden och lilla Sunny en vargbaby, eller rättare sagt en hälften människa-hälften varg-varelse. Fantasin flödar i vanlig ordning på dessa 301 sidorna men en gnutta löjligt känns det allt att sådana maskeringar skall kunna lura både skurkar, besökare och andra missfoster…

Nåja, till slut spricker det hela och barnen skall kastas till lejonen. Tivolits alla besökare jublar åt spektaklet. Utsvultna lejon som äter missfoster – härligt!!

Naturligtvis är detta inte den sista boken i serien. Berättelsen slutar när det är som mest spännande, så det är bara att greppa nästa bok och läsa vidare.