Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den fjärde boken: Det sällsamma sågverket (Richters 2003)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Fourth: The Miserable Mill. 2000)

Syskonen Baudelaire reser med tåg genom Slutliga Skogen mot den lilla staden Ynkelby där deras nya förmyndare bor. Äntligen, äntligen skall de komma bort från den otäcke greve Olaf. Men du som känner till de här böckerna om Klaus, Violet och Sunny, ja syskonen Baudelaire alltså, vet ju att det sällan blir speciellt roligt för de föräldralösa barnen. Ynkelby är en liten, trist och dyster håla och det första de ser är faktiskt en byggnad som, tro det eller ej, ser ut exakt som greve Olafs tatuering. Det kan väl inte vara en slump, visst måste Olaf lura i närheten?

Och värre skall det bli. Barnen söker efter sin förmyndare på Sågverket Glada Stanken och det är inget glatt över det alls, tvärtom. Det visar sig att barnen skall arbeta vid sågverket, från tidig morgon till sen kväll, med bara tuggummi som lunch och endast rabattkuponger till lön. Ägaren har ingen sett till på flera år men förmannen dyker tyvärr upp alltför ofta för att piska på de hårt arbetande människorna.

När barnen sliter som mest går Klaus glasögon sönder och han måste gå till dr Orwell. När han kommer tillbaka därifrån står Klaus inte att känna igen...

Ojojoj, så mycket elände på 203 sidor. Det absolut värsta är väl att Sunny som ett litet spädbarn som knappt kan kläcka ur sig försök till riktiga ord kan duellera med en fäktare. Nog för att Sunny gillar att bitas med sina stora tänder, men ändå; en vuxen person med värja mot ett spädbarn med stora tänder... Ja, det är bara för löjligt, men jag känner mig generös och bjuder på betyget tre i alla fall.
Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den femte boken: Den skräckfyllda skolan (Damm Förlag 2006)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Fifth: The Austere Academy. 2000)

Det verkar vara slut på passande förmyndare för syskonen Baudelaire, nu skall de istället vistas på Prufrocks Förberedande Skola, en internatskola. Barnen förstår direkt att detta inte blir en trevlig upplevelse. Över grindarna till skolan står några snirkliga latinska bokstäver som tillsammans bildar meningen: Kom ihåg att du ska dö. Ja, de kunde sannerligen ha fått ett bättre första intryck, för sen blir allt bara ännu värre...

Herr Nero är skolans studierektor men han har inte tid att bry sig om vare sig skolan eller eleverna. Han är violinist och måste hela tiden öva på sin fiol. Alldeles för ofta håller han dessutom konserter som alla barnen måste genomlida. Studierektor Nero brukar spela falskt i flera timmar... Dock har han låtit installera ett alldeles nytt, toppmodernt säkerhetssystem som garanterat kommer att kunna hålla greve Olaf borta, vilket såklart är jättebra!

Det visar sig dock att de stackars nyanlända barnen måste bo i ett litet plåtskjul, sova på höbalar och dela utrymmet med en massa nypande krabbor. Klasskamraten Carmelita är en elak tjej och den nya gymnastikläraren Djingis etter värre. Faktum är att han liknar greve Olaf en hel del...

Enda ljuspunkten i tillvaron är de nyfunna vännerna trillingarna Quagmire och de försöker verkligen på bästa sätt hjälpa Klaus, Violet och Sunny.

Berättelsen spänner över 239 sidor och det mesta är eländigt men rätt lästläst. Det är väl bara lilla spädbarnet Sunny som inte riktigt passar in i storyn i den här boken heller. Det mesta hon gör blir löjligt. Nu blir hon sekreterare till studierektorn… Ah, det är ju inte skoj utan bara fjantigt.
Lemony Snicket: Syskonen Baudelaires olycksaliga liv. Den sjätte boken: Det hemliga hisschaktet (Richters 2003)
(A Series of Unfortunate Events. Book the Sixth: The Ersatz Elevator. 2001)

Så var det dags för Baudelaire-barnen att få bo hos en ny familj, den här gången lyckligtvis i hemstaden bara några kvarter ifrån den plats där de en gång bott med sina föräldrar. Olyckligtvis blir det hos paret Solkig på Dunkla avenyn 667, i en fastighet med många våningar. Det kan vara 48 stycken, det kan vara 84 våningar, ingen har orkat räkna dem och naturligtvis har paret Solkig takvåningen.

Nu är dessutom hissen ur funktion, eller rättare sagt, bara ute. Här ägnar man sig bara åt saker som är inne just nu och att åka hiss är sannerligen inte inne, så det måste man avstå ifrån. Lampor är också ute så trapphuset är mörkt. Något som dock är inne är föräldralösa barn så det är därför paret Solkig tagit sig an syskonen Baudelaire. Barnen undrar vad som kommer att ske när någon bestämt att föräldralösa barn är ute…

Nåväl, på Dunkla avenyn har de det ändå rätt bra. Herr och fru Solkig är rika och bor fint. Herr Solkig är snäll och vänlig men helt i händerna på sin betydligt tuffare och mer bestämda hustru Esmé. Hon har skaffat kläder till barnen, kläder som är inne. Kritstrecksrandiga kostymer! Och så har hon bjudit hem auktionsförrättaren Gunther till sitt hem och gissa vem Gunther i själva verket är? Naturligtvis greve Olaf i förklädnad!

Aj aj aj, inte ens här högt upp i huset hos nya människor går de säkra för den otäcke mannen... Och var är trillingarna Quagmire? Och vad betyder F.B.K? Ja, hur skall detta sluta? 272 sidor inklusive en titt in i nästa bok i serien.