Sidney Sheldon: På andra sidan midnatt (Bonniers 1977)
(The Other Side of Midnight. 1973)

Vi förflyttas till Aten och året är 1947. Den vackra och berömda Noelle Page står inför rätta misstänkt för mord. Från världens alla hörn strömmar män till Grekland för att finnas där under rättegången, män som Noelle på ett eller annat sätt berört. De flesta för att om möjligt hjälpa kvinnan de älskar, någon reser dit för att gotta sig åt en förväntad dödsdom.

Så hoppar historien tillbaka i tiden drygt 25 år. Vi stiftar bekantskap med en ung Catherine Alexander, följer henne från ungdomsåren till vuxen kvinna. Catherine kämpar för att finna ett bra arbete och den stora kärleken, inte nödvändigtvis i den ordningen. Efter en tuff tillvaro har hon så lyckats. Hon har fått allt hon kan drömma om. Men det kan förstås tas ifrån henne.
Parallellt med Catherine följer vi också en annan ung flickas uppväxt, från liten spoling till en av världens vackraste och mest omtalade kvinnor, Noelle Page. Vacker är hon redan som liten men livet tar en ände med förskräckelse när hennes far skänker bort henne till en fet, äcklig gammal man. Noelle lär sig snabbt använda sin kropp för att få männen dit hon vill och hon trollbinder alla hon möter. Hennes lycka är fullkomlig när piloten Larry Douglas visar sig intresserad av henne, men för Larry är hon bara en i mängden. Den enorma kärlek Noelle känner för Larry förbyts i hat. Kosta vad det vill, förr eller senare skall Larry få igen...

Och åren rullar på och när Noelle skall sätta sina planer i verket råkar det vara vår andra huvudperson Catherine som är tillsammans med Larry. Naturligtvis dras hon in i Noelles planer på hämnd och hamnar i kläm. Efter många sidor är vi så tillbaka där vi började, med Noelles rättegång och efter 382 sidor är det slut. Och då har det som du förstått hänt en himla massa.

En underhållande bok får gärna vara spännande, lättläst och ha ett högt tempo. Det passar in bra på den här boken. Storyn hoppar mellan de båda kvinnliga huvudpersonernas liv och köper du bara att en vacker kvinna kan få en man precis dit hon vill och att en rik man på samma sätt kan kringgå alla lagar och regler så är detta något att läsa och njuta av. En debut som heter duga.




Sidney Sheldon: Blodsband (Bonniers 1979)
(Bloodline. 1977)

Sam Roffe leder företaget Roffe & Söner, ett av världens absolut största läkemedelsföretag. Hela styrelsen består av Roffe-släktingar och de är stenrika allihop. Tyvärr har framgångarna och rikedomen varit för mycket för de flesta av dem eller deras anhöriga och flera av beslutsfattarna har dragit på sig stora skulder eller bär på andra hemligheter. Alla har de något att dölja; spelskulder, otrohet, misslyckade affärer, begångna våldsamheter och annat.

Nu börjar den ekonomiska situationen bli desperat för flera personer. De sitter förvisso på företagsaktier värda mångmiljonbelopp men Sam Roffe förbjuder dem att sälja. Roffe & Söner skall inte släppa aktierna ifrån sig till utomstående. Roffe är ett familjeföretag! Men så genom en olycka (eller mord?) dör Sam Roffe och detta öppnar upp för en maktkamp i högsta styrelsen.

Unga Elizabeth, Sams dotter, blir ny företagsledare och utsätts genast för hot. Godkänn försäljning av aktier annars... Avundsjuka och intriger av högsta klass. Snart står det klart att minst en av släktingarna inte drar sig för mord. Lättlästa 253 sidor med högt tempo. Ömsom förutsägbart, ömsom överraskande. Intriger och lögner som i den värsta såpaserie.




Sidney Sheldon: Främlingen i spegeln (Legenda 1983)
(A Stranger in the Mirror. 1976)

Sheldon gör det igen! Han får till ett lättläst drama på 297 sidor med otroligt högt tempo där de rika är rika och de fattiga är fattiga. Med lite jävlaranamma och ett vackert utseende kan man komma långt. Saknar man båda tvingas man gå sängvägen.

Det här är berättelsen om Toby Temple som kommer från ingenstans och blir hela världens älskling. Han är otvivelaktigt begåvad och snygg, men för en framtid på scenen eller vita duken måste man vara mer än så. Vilken tur att Toby har en stor penis! Josephine Czinski är vacker, men har det inte lättare att nå toppen. Det krävs att hon klär av sig naken och erbjuder herrar sin kropp för att hon skall komma någonstans. Och då kommer förstås dessa filmer och tillfälliga förbindelser att framöver hota att krossa henne. Nu heter hon Jill Castle istället.

Det hela är lika tragiskt som det nog ändå är trovärdigt. Våra huvudpersoner tar sig båda mot toppen, slår sig ihop och blir världens mest beundrade par. De har allt och efter en tid ingenting...

På många sätt en saga lite lik Sheldons egen bok På andra sidan midnatt. Lättläst på alla sätt och mycket underhållande för stunden, någon timma eller två. Precis som ett par avsnitt av din favorit-TV-såpa.




Sidney Sheldon: Änglars vrede (Bonniers 1982)
(Rage of Angels. 1980)

Jennifer Parker är 24 år och äntligen färdigutbildad jurist. Idag sitter hon för första gången med som assistent vid stjärnåklagaren Robert Di Silvas bord under rättegången mot maffialedaren Michael Moretti. Då gör Jennifer ett misstag och åtalet rasar ihop som ett korthus.

Moretti, skyldig som synden, vandrar iväg som en fri man och Di Silva blir en fiende för livet. Hon riskerar att uteslutas ur advokatsamfundet och har inte ens jobbat en timme. Jennifers karriär är över innan den ens börjat. Hon får kämpa synnerligen hårt för att komma tillbaka, men lyckas med mycket tur och en lagom stor portion skicklighet bli framgångsrik och kan öppna egen firma. Det går upp och det går ned och det går åt skogen.

Snart är Jennifer fast i en riktig soppa. Hon älskar Adam Warner, mannen som en gång räddat hennes karriär. Men Adam är gift, framgångsrik politiker och blivande presidentkandidat. Han vinner röster på sin hängivna kamp mot korruption och maffian i synnerhet. Han har siktet inställt på att fälla Michael Moretti, en gång för alla. Michael Moretti å sin sida är mäktig och har alla pengar och kontakter som kan behövas. Han tjänar stora stålar på diverse brott och han är van att få allt han vill ha.

Nu vill han ha Jennifer. Och stackars Jennifer har hamnat i en sådan situation att endast Moretti kan hjälpa henne; inte Adam, inte polisen. Berättelsen rullar på mot en hemsk konfrontation mellan de båda männen i hennes liv. Och då får vi inte glömma att åklagare Di Silva svurit att hämnas hans nederlag i bokens början. Det är spännande, tragiskt och full fart genom alla 353 sidorna. Och kanske, kanske borde den här boken få en uppföljare.




Sidney Sheldon: Spelets härskare (Albert Bonniers Förlag 1986)
(Master of the game. 1982)

En släktkrönika om familjen McGregors/Blackwells öden och äventyr genom 1800-1900-talen. Vi följer fyra generationers strävan efter makt och rikedom och här handlar det inte om något mindre än att gå över lik för pengar, göra vad som helst för en maktposition i samhället. Girighet, hämnd och kärlek i rappt tempo på 445 sidor.

Det böjar med skotske bondpojken Jamie McGregor som sent 1800-tal lämnar hemlandet för att finna diamanter i Sydafrika. Med charm, list och lite jävlar anamma lyckas han sedan lägga grunden till företaget Kruger-Brent. Och sen ser vi hur dottern Kate och sedan hennes son och sondöttrar genom åren som går växer upp och erbjuds arbeten inom bolaget. Eller rentav gör vad de kan för att slippa slita för företagets bästa och istället försöker gå sina egna vägar.

Men Kruger-Brent måste leva vidare och namnet Blackwell öppnar dörrar överallt. Vem som helst kan tydligen köpas för pengar och är verkligen allting gott i slutet?

De inledande 150 sidorna om diamantledning är så mycket afrikaäventyr att sidorna kunde ha varit skrivna av Wilbur Smith. Därefter kommer familjeintrigerna igång på allvar och Sheldon bjuder på en berättelse som känns lagom intressant. Men ändå bekant, förutsägbar med vissa överraskningar om du förstår vad jag menar. Någon riktig spänning är det dock aldrig tal om.