Nikki Owen: Spindeln i hörnet (Massolit Förlag 2015)
(The Spider in the Corner of the Room. 2015)

Affärsjätten Amazon har utsett Nikki Owen till “Amazon Rising Star 2015” och i skrivande stund har 39 personer tillsammans gett boken betyget 4,4 av 5 på brittiska Amazons hemsida. Jösses!

Jag undrar genast vad de där personerna haft för förväntningar på boken och har för referensramar. Jag kan inte alls hålla med, tvärtom är detta en stor besvikelse och något av det sämsta jag läst på länge. Det här var en liten plåga att ta sig igenom, det hände egentligen ingenting. Och var fanns spänningen? (Ett litet plus dock för originaliteten att låta huvudpersonen vara smått autistisk…)

Maria Martinez från Spanien är plastikkirurg och någonstans runt de 30. Hon har riktigt hög IQ och fotografiskt minne. Hon har sedan unga år levt med diagnosen Aspergers syndrom rörande sitt handikapp och lite udda beteende…

Nu sitter hon i fängelse i London, dömd för ett mord på en präst. Maria minns inget av mordet och nekar till dådet, trots att ett vittne placerat henne på platsen och DNA-bevis säkrats.

Maria pratar igenom det lilla hon minns med en terapeut i fängelset och sakta men säkert börjar hon återfå små, små minnesfragment. Berättelsen i nutid gör små hopp tillbaka i tiden. Ja, som sagt, sakta men säkert börjar både läsaren, Maria själv och terapeuten få en allt klarare bild kring vad som verkligen hänt.

Här och där slänger Amazons stjärna på frammarsch in några medfångar, en fängelsedoktor, en fängelsedirektör etc. Alla påstår de sig vilja Maria väl. Kanske är det inte sant. Kanske ljuger de alla, Maria inkluderad!

Vem är vän, vem är fiende? Paranoian slår till och rinner över de 347 sidorna. Maria har med sin autism svårt att veta vad hon skall tro och vem som talar sanning. Det är det inte på något sätt lättare för läsaren att lista ut. Det här var lite mysko och otroligt i överkant.

Är det terapeuten som ljuger, läkaren, direktören, kamraten i fängelset? Mamman? Brorsan? Är det kanske Maria själv som är galen och faktiskt har dödat en präst av någon anledning? Ja, säg det. Släng in små spionkameror, droger och brittiska underrättelsetjänsten också och mysteriet växer…

Detta skall vara första delen i en trilogi. Jaha, skit samma. Spindeln i hörnet gav inte mersmak.