Stephen King: Carrie (Legenda 1980)
(Carrie. 1974)

Tur att utgivningen av debutromanen Carrie i rask takt följdes av flera böcker som var rejält mycket mer spännande än detta för annars hade det nog inte blivit mycket av Kings stjärnstatus som skräckförfattare. Carrie i sig är inte mycket till skräckroman, knappt ens en spänningsroman. Det är mer klös i filmen med samma namn.

Boken varar 229 sidor och handlar om unga Carrie som uppfostrats av sin djupt religiösa mor och blivit skolans hackkyckling. Carrie har ingen koll på något, är udda och verkligen utanför gemenskapen i skolan. Nu får hon panik när hon för första gången får mens i skolduschen vid 16-års ålder. Hon tror hon skall förblöda. Menstruation är inget hon någonsin hört talas om. Flickorna i klassen skrattar åt henne, kastar bindor och tamponger på henne och den stress, rädsla, panik och ilska Carrie känner väcker något till liv inom henne...

Carrie är telekinetisk, kan förflytta föremål med tankekraft och när hon blir uppjagad kan vad som helst hända. Efter duschincidenten ser livet dock ut att ordna sig till det bättre. Carrie bjuds på bal av en av skolans snyggaste killar. Vad Carrie aldrig fattar är att ett makabert skämt skall äga rum, ett skämt på hennes bekostnad.

Mitt under skolbalen låter så Carrie sina krafter fullkomligen explodera! Japp, det är vad som händer, varken mer eller mindre. Storyn om Carrie varvas med insprängda tidningsutklipp, intervjuer med huvudpersoner, utredare och forskare som ger sin bild av det som skedde under de här dagarna. Så på ett sätt avslöjas händelserna lite i förtid, innan de berättas i själva ”den riktiga” historien om Carrie . Det gör förstås att en del av den lilla spänning som finns minskar ytterligare och summa summarum är detta en bagatellartad historia.




Stephen King: Varsel (Legenda 1980)
(The Shining. 1977)

Det är drygt 20 år sedan jag läste boken senast och Shining-filmerna (Kubricks film med Jack Nicholson samt TV-serien/långa långfilmen) har jag sett flera gånger, men det här håller ändå. Även om jag nu inte läser boken för första gången och kanske ej heller är lika lättskrämd idag, är detta en riktig höjdare. Och så är det förstås som vanligt mer som händer i boken än i filmerna. Det är otäckt, grymt, spännande. Skall du läsa Stephen King är detta en av "måste läsas"-böckerna. Detta är en King-klassiker.

Jack Torrance är på väg utför. Han har haft svåra problem med spriten, brutit armen på sin son och lyckats bli sparkad som lärare. En gammal vän har nu lyckats fixa ett jobb åt Jack som hotellskötare. Det är det vackra, berömda, avsides belägna Overlook Hotel som han skall ta hand om. Uppe i Colorados berg, 8 mil från närmsta stad, skall hotellet hela vinterhalvåret skötas av Jack. Några gäster skall man inte ha, Jack skall helt enkelt bara göra smärre reparationer, elda i pannan och njuta av miljön. Skriva på sin pjäs, umgås med sin fru Wendy och 5-åriga sonen Danny som också flyttar med.

Men Overlook blir inte den idyll man hoppats på. Danny är synsk och ser hemska syner av sådant som skett på hotellet och får också glimtar av vad som kanske komma skall. Han ser den döda kvinnan i rum 217. Han ser blod och hjärnsubstans på väggen i presidentsviten. Och de figurklippta trädgårdsväxterna rör sig. Kaniner, hundar, lejon, alla jagar de efter honom. På riktigt. Men de onda krafterna som har hotellet i sitt grepp är inte bara ute efter Danny. Jack får allt svårare att motstå spriten och när han väl börjat dricka igen blir Jack en otrevlig kille. Och så är det rösterna han hör som vill ha honom till att döda sin fru och son... 458 sidor.




Stephen King: Eldfödd (Legenda 1981)
(Firestarter. 1980)

Året är 1969 och studenterna Andy och Vicky behöver mer pengar och anmäler sig som frivilliga till ett vetenskapligt experiment. Forskarna testar en ny spännande drog som bär namnet Blandning Sex och experimentet går käpprätt åt skogen. Medlet är en kemiskt modifierad hallucinogen och visar sig göra testpersonerna mer eller mindre galna. Om man överlever alls vill säga. I fallet Andy och Vicky överlever de – men förändrade!

Vicky visar sig efter ett tag kunna flytta mindre föremål med tankens kraft. Andy får förmågan att psykiskt kunna betvinga andra att lyda hans minsta vink. Åren går. De båda försökskaninerna gifter sig med varandra och får barn. Och vilken unge sen! Charlie tittar på saker – sen fattar de eld!

Idag är lilla Charlie McGee på rymmen med sin far Andy. Efter sig har de en mycket hemlig myndighet som inget hellre vill än att lägga vantarna på flickan. De vill studera henne, ha henne som ett hemligt vapen mot främmande makt. Men hur får man kontroll på så mäktiga personer som far och dotter McGee? Men å andra sidan, är krafterna verkligen av godo? Nu flyr de för sina liv, men vart kan de ta vägen?

Ska man läsa King skall man nog ha läst Eldfödd. Bra eller dålig, en klassiker är det allt. Det här är förstås hur otroligt som helst, men köper du upplägget har du 440 sidor helt ok roman att ta dig igenom. Det tar sig så sakteliga och exploderar förstås i den skållheta avslutningen. Lite lagom spännande är det hela tiden, men detta är mer tragiskt än nåt annat.

Det är möjligt att jag är snål med betyget när det stannar vid en trea. Det beror i så fall på att jag både läst boken förr och sett filmen ett par gånger och således inte blir så överraskad av det som sker. Vore det en förstagångsläsning skulle det nog kunna bli allt mellan en stark trea till medelfyra. Filmen följer boken tämligen exakt.




Stephen King: Cujo (Legenda 1982)
(Cujo. 1981)

Ett av Kings mest kända verk och inget mindre än en klassiker. Skall erkänna att jag läst boken förr (för sådär 20 år sedan) och dessutom sett filmen ett par gånger. Så när jag nu läser om boken är en del bekant redan från start och det suveräna slutet blir inte lika starkt som det annars skulle ha blivit. Ha det i beaktande när jag nu sätter en fyra i betyg. Hade jag inte redan varit så bekant med denna bok skulle läsupplevelsen som sådan varit värd högsta betyg. Cujo är kult. En Kingbok som måste läsas. Och nöj dig inte med att se den förvisso hyggliga filmen – bok och film har helt olika slut! Och bokens slut kommer som en chock, pang bom!

Detta är berättelsen om den jättestora, jättesnälla 100 kg:s hunden Cujo, en sanktbernhard som lufsar runt hemma på gården hos familjen Camber. Pappa Joe Camber driver en liten motorverkstad hemma och dit kommer mor och son Trenton på nytt för att få bilen lagad, än en gång. Med ett nödrop rullar fordonet in på gårdsplanen för att dö.

Den här gången är dock saker och ting annorlunda på gården. Familjen Camber är bortresta (de medlemmar som fortfarande är i livet!) och kvar finns bara Cujo. Han har blivit riven av rabiessmittade fladdermöss och börjat bli både sjuk och galen. Den enorma hunden är numera allt annat än snäll. I en bil som inte fungerar sitter unga Donna med lilla sonen Tad instängda i stekande hetta denna julidag. Utanför lurar en vansinnig rabiesgalen monsterhund. Hettan och hungern tär på de båda människorna...

342 sidor som nog mest av allt är tragiska. Eller är det mest spännande? Döm själv.




Stephen King: Död zon (Legenda 1983)
(The Dead Zone. 1979)

Detta har jag läst förr och filmen har jag sett flera gånger. Det är nog bara därför jag snuvar boken på högsta betyg. Jag vet ju redan från start hur det slutar, även om det förstås finns enstaka scener jag glömt och somligt som skiljer från filmversionen. Men det råder ingen tvekan om att detta är en av de titlar som man bara måste ha läst, om man skall säga att man läst Stephen King. Har du inte redan läst den (eller sett filmen) har du ett mindre mästerverk att ta dig an! Och tro nu inte att detta är en löjlig skräckroman av ”skräckens mästare”. Detta är framför allt en högkvalitativ berättelse om olycklig kärlek, ensamhet och ett lidande som inte är av denna världen.

Det handlar om unge John Smith, en hygglig kille som troligen träffat på sitt livs stora kärlek. Efter en fantastisk utekväll frontalkrockar den taxi han åker i och han hamnar på sjukhus. Johnny ligger i koma. Hans djupt religiösa moder väntar på ett mirakel – hon är övertygad om att Gud har en plan. Hans pappa börjar så sakta önska att sonen skall få dö. Johnnys flickvän Sarah tror på läkarnas dystra prognoser och går vidare med sitt liv.

Nästan fem år av Johnnys liv har passerat när han mirakulöst vaknar upp; hela hans gamla liv är borta. Och något har hänt med hans hjärna. Är det en välsignelse eller en förbannelse? Johnny kan förutsäga framtiden! En dag skakar han hand med Greg Stillson, en politiker vars popularitet ständigt ökar, och vet i samma stund att han kommer att bli president och starta ett nytt världskrig!

En gripande och spännande berättelse på 508 sidor, aldrig otäck utan bara så hemsk, så hemsk. På ett sorgligt sätt. Näsduk någon?