Lars Kepler: Playground (Albert Bonniers Förlag 2015)
All heder åt paret Coelho-Ahndoril som efter fem populära och mycket framgångsrika böcker om polisen Joona Linna väljer att ta sitt deckarförfattande i en annan riktning och vågar prova något nytt!

Synd bara att förväntningarna på detta är högt ställda och att det man får är något mycket annorlunda och tyvärr också mycket sämre än det jag tidigare läst av Kepler.

Minns du 90-talsfilmen Dödlig puls/Flatliners (med Kiefer Sutherland, Julia Roberts m.fl.) där ett gäng läkarstudenter experimenterar för att framkalla nära döden-upplevelser? Ja, det är i alla fall dit mina tankar går när jag läser detta. Stora delar av handlingen utspelas i något slags gränsland där personerna varken är döda eller riktigt levande utan befinner sig, just det, någonstans mellan liv och död.

Här rör sig huvudpersonerna i en mörk, dyster och grym tillvaro (kalla upplevelserna där en dröm eller verklighet) och här är det såklart dödligt farligt att befinna sig! De befinner sig i eller nära Dödsskuggans dal som i den här berättelsen visar sig vara en kinesisk hamnstad!

Nåväl, vi tar det från början. Det hela börjar i Kosovo där löjtnant Jasmin Pascal-Anderson leder sina trupper i strid. Hon får en kula i ryggen, vaknar upp på sjukhus i Budapest och får veta att ett par kamrater dödats och att hennes eget hjärta stått still i nästan två minuter.

Under den där korta stunden har Jasmin fått en klar känsla för vad som väntar på andra sidan. Hon har smakat på vad som för henne framstår som en sjaskig, våldsam kinesisk hamnstad. En trakt där kinesisk maffia styr och ställer för att lura av folk som skulle kunna överleva sina visum, sina respass tillbaka till det riktiga livet för att istället ge dem till andra personer… Kort sagt, det är elaka män och onda krafter i bruk som avgör om folk i detta gränsland skall få leva vidare eller dö och resa ut på havet…

När Jasmin kommer till liv efter sin skottskada och börjar babbla om allt detta, att hon är tvärsäker på vad som sker efter döden osv. tar omgivningen detta för en krigspsykos och sjukvården ger henne tung neuroleptika på en sluten psykiatriavdelning.

Några sidor senare är hon hyggligt frisk och mamma till en 5-åring. Olyckligtvis är de båda och mormodern med om en trafikolycka och Jasmin måste än en gång besöka gränslandet. Tyvärr ser det också ut som att sonen Dante måste vistas i den här hemska miljön. Pojken måste utföra en komplicerad hjärtoperation och hans hjärta måste stannas…

Ah, men stackars Dante är ju bara 5 år, han kommer inte att klara sig länge i gränslandet! Han kommer säkerligen att bli lurad på sitt visum och aldrig få komma tillbaka levande igen. Jasmin måste göra något drastiskt…

Och det är såklart rätt givet att vilken mamma som helst gör vad som helst för sitt barn, men nog är det samtidigt lite mysko att när pojken ligger med öppnad bröstkorg på operationsbordet, så ber mamma Jasmin om att få sitt eget hjärta stoppat också…

Olika droger slår ut hennes hjärtrytm och vips så är Jasmin där på plats i den kinesiska hamnstaden tillsammans med Dante. Plötsligt måste de kämpa för livet, döda eller dödas, på lekplatsen!

Playground är en rätt annorlunda läsupplevelse, lite smått fascinerande och mystisk, men också lite knasig, konstig och som bäst halvspännande. Här finns några otäcka scener med våld och vårdinsatser riktade mot barn som griper tag, men i övrigt är helhetsintrycket en besvikelse, föga läsvärd. Alla andra tidigare Kepler-romaner har varit bättre. 441 sidor.