Geoff Johns & Jim Lee: Justice League, Volume 1 Origin (DC Comics 2012)
Med konceptet The New 52 från 2011 beslutar sig DC Comics för att “starta om” sitt superhjälteuniversum. Gamla bekanta hjältar man kanske följt i många år skulle få göra sin ”första entré” på nytt, måhända lite lätt förändrad. Det skulle bli ett slags nollställning, en omstart! Det skulle erbjudas både bekanta och nya inslag och karaktärer för gamla läsare, de nya skulle få en chans att liksom få vara med från början och ta del av t.ex. Batmans och Supermans allra första uppdykande i serievärlden… Den här seriesamlingen omfattar de enskilda tidningarna Justice League #1-6 från 2011-2012 och får väl sägas lägga grunden för den helt nya (men ändå samtidigt ack så etablerade hjältesammanslutningen) Justice League.

Superhjältar är ovanliga och skrämmande för den vanliga populationen, men demoner som dyker upp i olika städer är också otäcka. Och vad är det de här flygande demonerna pysslar med? De placerar ut något slags energikuber på olika platser… Superhjältar från olika håll dyker upp för att göra gemensam sak och bekämpa det här okända hotet. Japp, här träffas Batman, Superman, Green Lantern, Flash, Wonder Woman och Cyborg för första allra första gången.

Green Lantern är chockerad över att den legendariske Batman helt saknar superkrafter, Flash och GL dreglar över den skitsnygga kvinnliga amazonkrigaren. Superman är något slags främmande varelse från yttre rymden och Cyborg en ung kille som av sin fader förvandlats till något slags robotmonster, numera sammankopplat med typ världens alla datorer…

När Aquaman kliver upp ur havens djup undrar man vad han kan tillföra gänget. Superman är ju den kanske mäktigaste varelsen på planeten, Flash är världens snabbaste man och Green Lanterns kraftring kan ju göra nästan allt bäraren kan komma på, ja behövs verkligen Aquaman?

Jodå, när demonerna och deras kuber lockat Darkseid till Jorden behövs varje man och kvinna för att hålla fienden stången. Det är med nöd och näppe de goda lyckas segra och samtidigt vinna mänsklighetens acceptans och uppskattning.

Jobba ihop igen vill de knappast men när självaste presidenten i landet vill uppmärksamma och hylla dem kastar Flash ur sig deras nya gruppnamn, The Super Seven.

Wow, vilka serier! Jim Lee tecknar absolut magiskt och storyn går inte av för hackor den heller. Hjältarna slåss och käftar med varandra lika mycket som de kämpar för livet tillsammans mot utomjordiska fiender. 153 sidor ren superhjältemagi och därtill 35 sidor med hjältefakta, skisser, alternativa omslagsbilder och mer. Bättre kan det knappast bli.




Geoff Johns & Jim Lee: Justice League, Volume 2 The Villain’s Journey (DC Comics 2013)
Ahh, en liten dubbelbesvikelse… Jim Lee står angiven som illustratör på omslaget men de första 45 sidorna (och några i slutet) har faktiskt ett par andra tecknare knåpat samman. Förvisso inte uselt, men sannerligen inte i Jim Lee-klass, lyckligtvis utövar Lee sin magi på i alla fall 100 sidor. Allra sist finns en samling helsidesillustrationer av olika tecknare.

Utöver en mix av tecknare blir jag en gnutta besviken på själva storyn också, huvuddelen handlar om författaren David Graves som blivit galen efter att ha mist sin familj. Nu verkar han ha fått något slags övernaturliga krafter och vill skada Justice League. Här finns galenskap, magi, drömmar och superkrafter, ja det hela blir en bitvis rörig och mysko saga. Vi har dessutom Green Arrow som verkligen försöker bli medlem i hjältegruppen, vi märker av en liten begynnande romans mellan Superman och Wonder Woman och den sistnämnda har problem med sin relation till överste Steve Trevor som är något slags mellanhand mellan hjältegruppen och USAs regering.

I avsaknad av riktiga superskurkar fortsätter i alla fall hjältarna att puckla på varandra och de inslagen tillsammans med mestadels fantastiska illustrationer blir den här samlingens största behållning. Olyckligtvis allt sammantaget dock inte i nivå med första volymen, så betyget får stanna vid en medeltrea. Samlat här kommer Justice League-tidningarna # 7-12 från 2012.




Geoff Johns & Ivan Reis: Justice League, Volume 3 Throne of Atlantis (DC Comics 2013)
Ivan Reis står som förste och meste tecknare i den här samlingen men det finns flera andra som illustrerar. Lyckligtvis är det ganska små skillnader dem emellan och det mesta riktigt bra, dessutom håller själva storyn absolut toppklass. Detta är så spännande att jag är villig att överse med små variationer i bildmaterialet.

De första bitarna handlar om Wonder Womans vän Barbara som i skepnad av Cheetah försöker döda hela Justice League och som visar sig vara överraskande farlig och svårhanterlig.

Därefter drar huvudsagan igång. Någon manipulerar datasystem och robotkoder och får ett hangarfartyg att sända en samling missiler rakt ned i havet. Det får Atlantis kung, Aquamans broder Orm, att komma upp till ytan med sina trupper och förklara den landlevande mänskligheten krig!

Stora städer vid kusterna drabbas av enorma flodvågor och översvämningar, därefter kliver krigarna från Atlantis fram och slåss… Orm vill såklart ha Aquaman på sin sida i kampen. Aquaman känner sig kluven mellan sitt Atlantis och de landlevande människorna. Han vill mana till lugn och medla. Det går sådär…

Med Superman, Wonder Woman och Batman fångade i havets djup måste Cyborg opereras om för att kunna andas under vatten och rädda kamraterna. Under tiden han modifieras måste världen förlita sig på andra hjältar. Cyborg kallar in en bunt Justice League-wannabees för att strida mot undervattensfolket…

Wow! En riktigt snygg och spännande historia som spänner över Justice League #13-17, samt Aquaman #15-16, 2012-2013. Ca 180 sidor allt som allt, inkl. några helsidesillustrationer längst bak i samlingen.




Geoff Johns & Ivan Reis: Justice League, Volume 4 The Grid (DC Comics 2014)
Trots att ett tiotal olika illustratörer bidragit till de här sidorna är det genomgående hög klass på bilderna. Det mesta är riktigt snyggt, inget snack om den saken. Här finns en mängd fantastiska actionspäckade bilder på superhjältar och -skurkar som slåss och det är andra saker än bilderna som gör mig besviken på den här seriesamlingen.

Volym 4 omfattar de enskilda tidningarna Justice League # 18-20, 22-23, dvs. det är nu färre serier än tidigare mellan pärmarna. Det känns lite snålt med så tunna samlingsvolymer. Jag vet inte vad tidning nummer 21 handlar om men varför man inte inkluderat den känns konstigt, jag vill gärna ha samlingarna kompletta.

Dessutom har jag just läst samlingsboken Justice League: Trinity War från 2014 och då visar sig DC-förlaget ha tagit med Justice League #22-23 där också, så de tillförde inget nytt här… Att få samma serier igen känns ju så där roligt...

Volym 4 avslutas också med 22 sidor script och skisser så även i den här boken får du saker igen, nu med lite fylligare text men med bilderna mer grova och svartvita. Javisst, delar av storyn man just läst presenteras igen i annan form. Kan ju vara kul för somliga men jag ser det mest som utfyllnad. Volym 4 hade sannerligen varit rätt tunn utan det här extramaterialet och några extra alternativa omslagsbilder…

Och sen slutar ju ärligt talat hela berättelsen med tidernas cliffhanger… Där står de, The Crime Syndicate, och hotar våra hjältar… Och så var det slut för den här gången, vilken antiklimax!

Men bortsett från allt detta är boken alltså rätt bra. Storyn inleds med att Justice League måste utökas, det behövs fler hjältar som kan bekämpa skurkar och orättvisor… Tiotalet nya och gamla bekanta figurer dyker upp för intervjuer. Superskurken Despero tittar också in och hotar mänskligheten och då finns bara rookie-hjältarna på plats för att rädda dagen. Dessutom är minst en av dem inte helt ärlig och sig själv…

Någon annan okänd gör inbrott hemma hos Batman och stjäl kryptonit för att förgöra Superman. Den sistnämnde håller förresten som bäst på att uppvakta Wonder Woman. Och så (lite ofrivilligt väl?) dödar han Dr. Light. Och så slåss alla mot varandra och andra… 40 % av de här sidorna ingår alltså i seriesviten som kallats Trinity War, den sagan finns också recenserad här på min hemsida… Totalt 136 sidor serier + extramaterial.