Joy Fielding: Spårlöst försvunna (Bonniers 1982)
(Kiss Mommy Goodbye. 1981)

Donnas värsta mardröm blir verklighet. Ex-maken har försvunnit med parets båda barn. Adam och Sharon är försvunna.

Berättelsen backar flera år. Vi får vara med när Donna träffar Victor och blir huvudlöst förälskad. De gifter sig och skaffar barn. Allt verkar till en början vara en rosenskimrande härlig tid men plötsligt är Victor som förbytt. Eller också har han alltid varit just så här men Donna för dum för att märka hur saker och ting verkligen ligger till...

Victor är utåt sett en vanlig skötsam man, en underbar make, en duktig anställd, en fantastisk pappa och mer. Han är också en mästare på att manipulera, en kontrollfreak, någon som påpekar Donnas alla fel och brister. Även när hon gör rätt blir det fel och så är bråken igång.

Äktenskapet går mot skilsmässa och en uppslitande vårdnadstvist. Victor samlar vittne på vittne som i rätten berättar om Donnas konstiga beteende, ett, som Donna ser det, fullt naturligt beteende hos någon kuvad och hunsad som befinner i en dålig relation och inte vet vad hon skall ta sig till.

Donna tilldöms ändå vårdnaden över de små barnen. Det tänker inte pappa acceptera!

Detta är naturligtvis ett mycket spännande upplägg, fast en story som den här har man såklart stött på tidigare, i andra böcker och filmer. Donna letar överallt efter sina saknade barn, och det är till stora delar mest förenat med misslyckanden. Victor kan konsten att hålla sig undan. Sökandet är dock den lilla delen av dessa 312 sidor, först är det som sagt starten på relationen, de första åren tillsammans och därpå en rättegångshistoria som vi får ta del av.

Victor är förstås ett svin, Donna helt oskyldig. Konstigare än så är det inte. En bok om psykisk terror och en relation som går åt skogen. Hyggligt spännande må den vara men också riktigt förutsägbar tyvärr.