Joy Fielding: Bilden av en främling (Bonniers 1992)
(See Jane Run. 1991)

Jane Whittaker är på väg till affären för att handla mat när hon plötsligt glömmer vem hon är. Inte bara det, hon har också glömt vart hon är på väg, var hon kom ifrån, om hon är gift, har barn, arbete och en massa annan viktig information. Så där står hon, mitt i gatan, med nedblodade kläder och många, många hundradollarsedlar i fickorna.

Hon vandrar planlöst omkring och väntar på att minnet skall återkomma men inte sker det. Till slut kommer så hennes man och hämtar henne från det sjukhus hon sökt upp och tar henne med hem. Naturligtvis känner hon inte igen vare sig mannen eller det hem dit han fört henne. Paret har en dotter, får hon veta, som befinner sig på annat håll. Maken och hushållerskan är mycket oroliga för Janes tillstånd. Jane å sin sida blir tokig av att gå hemma, vara ompysslad men fortfarande oförmögen att minnas sin egen dotter, känna igen sin egen man etc.

Sakta men säkert börjar dock små frågetecken dyka upp här och var. Var är egentligen hennes dotter? Varför kommer inga vänner på besök? Varför skall hon hålla sig inne och inte lämna villan? Varför var hennes kläder alldeles blodiga och var kom pengarna ifrån? Dessa gåtor blir alltmer viktiga för Jane att få svar på. Men det är inte så lätt att uppbåda energi och tänka klart då hushållerskan ständigt proppar henne full med mediciner som gör henne trött och yr.

En strålande bok. En intressant början och sen blir det bara bättre. Mycket, mycket spännande. 392 sidor.
Joy Fielding: Ingen återvändo (Bonnierförlagen 1994)
(Tell Me No Secrets. 1993)

Jess Koster är åklagare i Chicago. Allt sedan hennes mors mystiska försvinnande för åtta år sedan har hon haft sporadiska panikanfall. Nu verkar besvären trappas upp.

Hon håller på med ett mål mot en brutal våldtäktsman och offret är livrädd för att vittna men Jess är verkligen sugen på att få sätta mannen bakom lås och bom. Offret bestämmer sig för att löpa linan ut och vittna och Jess drar en lättnadens suck, rättegången står och faller med den här kvinnans vittnesmål. Och så är kvinnan en vacker dag försvunnen och juryn kan inget annat göra än att förklara våldtäktsmannen Rick Ferguson icke skyldig.

Besvikelsen Jess känner är påtaglig men trots att hennes före detta make Don varit Fergusons försvarsadvokat finns han där som ett stöd för Jess. Och det är ett stöd hon verkligen behöver, för inte var Rick oskyldig. Våldtäktsmannen Rick Ferguson har nu valt Jess till nästa offer...

Fielding har gjort det igen. Lyckats få till en lättläst och spännande bok man bara måste läsa vidare och med en avslutning som heter duga! 378 sidor.
Joy Fielding: Hotet från en okänd (Bonnierförlagen 1996)
(Donīt Cry Now. 1995)

Det höll inte i sig, tyvärr. Tre utmärkta spännande psykologiska thrillers av Fielding i rad det blev det inte. Tyvärr. Bilden av en främling och Ingen återvändo är båda mer spännande än det här, även om det inte är dåligt. Tvärtom, det börjar mycket bra.

Bonnie Wheeler har ett perfekt liv; ett bra jobb och en underbar man (Rod) och dotter (Amanda). En morgon ringer telefonen och Rods ex-fru (Joan) ringer till Bonnie och meddelar att "Du är i fara. Du och Amanda….." Mer kan hon inte säga på telefon så de stämmer möte senare samma dag. Trots alla kontroverser Bonnie och hennes man haft med hans alkoholiserade exfru, låter hon tillräckligt övertygande för att Bonnie skall hålla tyst om mötet och söker upp Joan. Och där sitter hon, vid köksbordet, skjuten, mördad.

Bonnie blir huvudmisstänkt, men en fortsatt utredning pekar vidare mot hennes egen bror (kände han Joan?!). Ovanpå det kaos som stjälper över henne i och med att ha funnit den döda, vara mordmisstänkt och se misstankarna sedan riktas mot sin bror, får hon och maken välkomna Rods och Joans båda barn till sitt hus. Bonnie är helt klart inställd på att göra sitt bästa men två ilskna tonårsbarn, en kille och en tjej, är mer än hon klarar av.

Och hur var det nu med Joans varning till Bonnie? Vem är det som vill henne och dottern illa? Och varför? Bonnie Wheeler leker privatdetektiv och försöker på egen hand lösa mordet på Joan.

Det dröjer typ 300 sidor innan minsta hot riktas mot Bonnie själv och det känns som om det skulle vara huvudtemat i boken. Nu blir det inte mycket spänning på den fronten förrän i slutet, och det tar sig ett tag. Misstankarna riktas mot än den ena än den andra i hennes omgivning innan mördaren slutligen avslöjas. Och det blir en överraskning. Lite spännande, men inte såå märkvärdigt. 394 sidor.
Joy Fielding: Brottstycken (Albert Bonniers Förlag 1997)
(Missing Pieces. 1997)

Kate Sinclair lever ett alldeles vanligt lugnt och stilla liv med man och två barn. En morgon äter hon frukost tillsammans med sin syster Jo Lynn. Där över maten läsandes morgontidningen meddelar Jo Lynn att hon tänker gifta sig med mannen hon ser där på bilden. Lätt chockad blir Kate när hon tittat i tidningen och från uppslaget plockat bort USA:s president och en katolsk präst som kämpar för de homosexuellas rättigheter. Kvar finns nämligen endast Colin Friendly som just nu befinner sig i domstolen, misstänkt för mord på tretton kvinnor!

Jo Lynn tar sig till domstolen och övervakar rättegången varje dag. Ibland tvingar hon med sig Kate som, liksom alla andra utom systern förstås, är övertygad om Colins skuld. Jo Lynn däremot är den ende som hävdar att Colin är oskyldig och hennes kärlek till den misstänkte bara växer. Snart börjar även Colin lägga märke till sin nya stora beundrarinna och berättar för världen att han älskar Jo Lynn tillbaka och naturligtvis är oskyldig. Han ser också ogillande på Kate som gör vad hon kan för att sabotera för systern och seriemördaren.

Dömd för mord och skickad till fängelse blir han och Jo Lynns besök där är många. Så en dag är de gifta och en annan dag är inte Colin kvar i finkan...

Det här är ganska bra. Lättläst som alltid är Fieldings böcker. När Colin väl rymt och är försvunnen och Jo Lynn likaså, tar det sig och blir allt lite mer spännande, särskilt eftersom Colin lovat att "ta hand om" Kate som tack för allt hon gjort. Fast nog blir man upprörd över dessa människor som trots odiskutabla bevis ändå kärar ned sig i en seriemördare och hävdar hans oskuld. 368 sidor.