Lee Child: Under radarn (Massolit Förlag 2017)
(Night School. 2016)

Amerikansk underrättelsetjänst har lyckats snappa upp att någon okänd person troligen vill sälja något till någon. Exakt vilka som är inblandade är oklart, likaså vilken vara eller tjänst det rör sig om. Det enda man egentligen vet är att säljaren begär 100 miljoner dollar och med belopp i den klassen måste det hela förstås röra sig om något alldeles extra.

Man sätter samman ett superteam av proffs, de bästa av de bästa. Från FBI kommer Casey Waterman, från CIA John White. En ung Jack Reacher får representera Förenta staternas armé och som du säkert förstår utspelas detta långt innan somliga andra böcker i Reacher-serien. Året är 1996 och vår hjälte är ännu i aktiv tjänst som militärpolis.

På uppdrag av presidenten skall myndigheterna nu samarbeta och inte sakna något vad gäller resurser. Säljaren måste hittas och man måste utan tvekan få reda på vad det är för något som kan vara värt så mycket pengar. Missiler, biologiska vapen, hemlig underrättelseinformation?

Det blir Jack Reacher som tar kommandot i gruppen och han far till Tyskland för att om möjligt hitta en amerikan som alltså verkar ha något spännande och mycket värdefullt att sälja. Detta vore förstås inte en riktig Reacherbok utan lite kvinnlig fägring vid hans sida så huvudpersonen får naturligtvis sällskap av inte bara en utan två kamrater, doktor Marian Sinclair och sergeant Frances Neagley.

Att hitta en saknad amerikan i Tyskland torde vara snudd på omöjligt men Jack Reacher är ju ingen vanlig man. Han listar ut och förutspår saker där andra går bet och snart är man verkligen säljaren på spåren.

Den här berättelsen på 384 sidor känns med sitt upplägg riktigt annorlunda jämfört med flertalet andra i serien. Reacher hamnar inte i trubbel ensam någonstans i USA utan är mitt i karriären i Tyskland, omgiven av en mängd kollegor på ett officiellt men samtidigt mycket hemligt uppdrag. Under radarn är bättre än många andra tidigare berättelser men samtidigt ändå inte så annorlunda eller djävulskt spännande att betyget går över en hyggligt stark trea. Det är ju synd. Visst finns här lite spänning men action? Nej, inte så mycket.