Sören Olsson & Anders Jacobsson: Berts dagbok (Rabén & Sjögren 1987)
Bert Ljung är 11 år och går i mellanstadiet. Han gör något synnerligen hemligt och förbjudet. Han skriver dagbok. Sådant är det annars bara tjejer som pysslar med så de här tankarna skall ingen få läsa. Bert har satt en döskalle på omslaget för att liksom skrämma bort obehöriga.

Bert förresten, det tycker han själv är världens fulaste namn, Treb är bättre, Treb Walker. Det är Berts hemliga identitet. På 124 lättlästa sidor följer vi Bert/Treb i skolan och hemma med familjen eller kompisarna. Vi läser om hans förälskelse i Rebecka, vackraste tjejen i skolan, om Klimpen, största och hemskaste grabben i klassen och om bästa kompisen Åke, killen som gör lite vad som faller honom in. Vi är med om skoldanser, födelsedagskalas, matteprov och bus, försiktiga kontakter med det motsatta könet, maginfluensa och fotbollsmatcher. Och så får Bert upp ögonen för Nadja, en om möjligt ännu snyggare tjej i skolan. Kan det månne bero på att Bert nu fått glasögon?

Ja, att läsa Berts dagbok (trots att man inte får!) är festligt. Han brottas verkligen med alla sina tankar och känslor som oftast kretsar kring flickor, ja tjejer i alla former. Och så blir det en hel del tokigheter också. Detta är rolig ungdomsläsning eller en kul högläsningsbok för vuxna tillsammans med sina barn. 14 januari till och med den 4 juni är det som vi tillbringar tillsammans med Bert.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Bert och brorsorna (Rabén & Sjögren 1995)
Bert Ljung är 12 år, 3 månader och 17 dagar gammal. Han gör fortfarande det där lite förbjudna, han skriver dagbok trots att han är kille. Nu har han börjat skriva i en ny bok och här dokumenterar han 7 juni-23 augusti på 191 sidor.

Bert skall snart sluta femman och det finns stora planer för sommarlovet. Han skall kyssas mer och längre med sin flickvän, den underbara Nadja Nilsson. Och så skall han försöka undvika Roffe, Ragge och Reinhold men det är inte helt lätt, de är Nadjas stora hemska bröder. Helt livsfarliga!

Dum i huvet skall få sitt stora genombrott. Dum i huvet är namnet på Berts och vännernas rockband. Så här långt har musikkarriären inte varit speciellt lyckad. Härligt värre är det dock att Klimpen skall flytta till Motala. Klimpen är Berts svurne fiende och den hemskaste killen i klassen. Äntligen skall Bert bli av med honom! Mycket kretsar också kring kompisarna Åke och Lill-Erik och allt är så där lagom festligt och mycket lättläst.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Bert och Boysen (Rabén & Sjögren 1996)
Häftigt! Bert Ljung börjar årskurs 6 och är näst äldst i klassen, ja faktiskt äldst om man undantar Lisa men det kan man ju inte göra, hon har ju klassens största bröst! Inte dumt alls. Andra saker som inte heller är dumma är: Berts utseende, hans tjej Nadja och Berts fotbollstalang. Nåja, den sistnämnda är kanske inte mycket att skryta med.

Överlag blir huvudpersonerna ett litet steg äldre när puberteten knackar på dörren. Bert själv får sitt livs första utlösning och hans flickvän Nadja har mens. Bert är också med och startar Sveriges farligaste liga, Becka Boysen, där i stort sett alla medlemmarna har mord som specialitet. När man går i 6:an är det häftigt att vara störst och bäst och då passar världens tuffaste gäng bra. Frågan är bara vad man skall ägna sig år för typ av tuffa saker? Och hur skall man hantera att det kommer konkurrens från den fruktade Salt och Pepparligan?

Ja, på hemmafronten pajar familjens bil men pappa är nästan för snål för att köpa en ny och så råkar Bert hångla med Louise, fast att han är ihop med Nadja. Men Nadja å sin sida, vad har hon på gång med Rasmus som hon spelar musik tillsammans med? Och så dyker Kobåj-Kurt upp i slutet av flera kapitel. 164 sidor som handlar om en himla massa saker kring allas vår Bert Ljung.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Bert och bacillerna (Rabén & Sjögren 1997)
Berts fjärde dagbok omfattar en kort period i hans liv, 7 november till och med nyårsafton. Han går fortfarande i 6:an och nu närmar sig julen så han räknar ner dagarna. Det är ingen dålig önskelista han har. Jordenruntresa, levande alligator och en sådär 7000:- till nöjen är bara några saker han förväntar sig att få. Värst är annars den senaste tidens förkylningar som verkar slå ut folk i omgivningen. Flera är sjuka i klassen, måtte inte Bert bli förkyld eller få influensa lagom till julafton! Usch, hemska tanke. Bert är synnerligen bacillrädd.

Vidare inträffar såklart de vanliga aktiviteterna kring juletid. Det skall firas advent och lucia och julklappar skall handlas. Och så skall det hånglas med Nadja. Men hur skall Bert göra när det både är föräldrafritt hos Nadja och innebandyturnering samtidigt? Ajajaj. En ny hemskt otäck vikarie kommer till skolan, Lill-Eriks födelsedagsfest blir jättetrist och Bert och kompisen Åke tar sig in på ett högstadiedisco med förfalskade biljetter. 160 lättlästa sidor.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Berts första betraktelser (Rabén & Sjögren 1990)
Bert Ljung bjuder på mängder med lättlästa dagboksanteckningar för perioden 1/1-30/4. Nästan varje dagsnotat blir ett kapitel på en sida eller två och inleds med orden Hej hej hallå dagboken och slutar med Tack och hej - leverpastej. Allt är synnerligen lättläst och de 237 sidorna flyger snabbt förbi.

Bert är snart 13 år och går sista terminen i årskurs 6. Han är fortfarande ihop med frugan, ja det är flickvännen Nadja det, och rockmusikkarriären lever vidare med bandet Heman Hunters. Vidare blir det tonårsfest, pengainsamling till klassresa och besök på dansinstitut. Bert pantsätter pappas vigselring, håller gårdsfest för sina nya grannar och så försöker han fortfarande undvika Nadjas hemska bröder. En hel del knaserier tillsammans med bästa kompisen Åke blir det också. Detta är riktigt roliga dagboksanteckningar att läsa, om man nu vågar läsa i Berts dagbok…