David Baldacci: Absolut makt (Bra Böcker 1996)
(Absolute power. 1996)

Baldaccis första bok blev ett jättegenombrott. (Dessutom filmad med Clint Eastwood i huvudrollen och med ett annorlunda slut än boken!)

Luther Whitney är professionell inbrottstjuv. Visserligen lite till åren kommen men han har förberett sig mycket noga när han bryter sig in i det bortresta miljardärparets villa. Luther har räknat med ett rejält tillslag, men ett rutinmässigt sådant. Under pågående värv visar det sig dock att han inte är ensam i huset. Han gömmer sig och blir själv osedd vittne till ett möte av sexuell karaktär i husets dubbelsäng, följt av misshandel och mord. Alla bevis som vittnar om att händelsen ägt rum börjar städas undan och då passar Whitney på att sticka - med bevismaterial. Men nu är han en jagad man. För en man som sett USA:s president misshandla och mörda en kvinna, och har bevismaterial, kan väl inte själv få leva vidare? Visst förstår du att det här är en spännande, läsvärd berättelse? 446 sidor.
David Baldacci: Total kontroll (Bra Böcker 1997)
(Total Control. 1997)

Jason Archer är dataexpert och sitter inne med företagsinformation värd miljarder. Företaget han jobbar åt försöker ta över ett annat bolag som utvecklat ett revolutionerande dataprogram, men det är tuffa förhandlingar och Archers företag är inte det enda som intresserat sig för den nya programvaran.

En dag berättar Archer för sin fru att han skall flyga till Los Angeles på en anställningsintervju, men ena vingen exploderar och planet störtar. Alla 181 ombord dör, och hustrun är förtvivlad. Men snart visar det sig att Archer inte haft någon intervju planerad med Los Angeles-företaget. Faktum är att Archer inte ens varit med ombord på det kraschade planet utan minuterna innan start bytt boardingpass med en annan man. Så varför har Archer ljugit för sin fru? Och varför håller han sig undan från familjen?

Till slut ringer han ändå hem och då om inte förr börjar både han och frun verkligen att hållas under uppsikt. Spännande precis som Baldaccis förra bok Absolut makt men bitvis något seg. Tyvärr är det väl många turer om utredningar och misstankar kring flygkraschen och Archers frånvaro som sänker tempot. På det hela taget dock läsvärd. Och man kan kanske inte förvänta sig full fart hela boken igenom, 493 sidor? Jo, men det borde man allt göra.
David Baldacci: Vinnaren (Bra Böcker 1998)
(The Winner. 1997)

LuAnn Tyler, 24 år och mamma till en liten flicka, lever i en husvagn tillsammans med sin oduglige pojkvän Duane. De har knappt mat för dagen och de pengar de faktiskt lyckas skrapa ihop super pojkvännen upp. LuAnn förstår att detta inte är den bästa uppväxtmiljön för sin älskade dotter, och långt ifrån drömtillvaron för henne själv också för den delen, men är oförmögen att ta sig ur situationen. Vart skall hon sticka? Hur? Och leva på vilka pengar?

Så kontaktas hon av Jackson, en mystisk man som erbjuder henne 100 miljoner dollar. Allt hon behöver göra är att fundera på om hon verkligen vill ha dem och sedan ringa honom inom kort. Vill hon ha pengarna? Jo självklart, men visst måste det röra sig om något brottsligt, hur kan man annars komma över så mycket pengar bara så där? LuAnn funderar fram och tillbaka och inser att för de pengarna kan hon ju ordna ett helt nytt liv för sig och dottern. Hon ringer till Jackson och säger ja, hon är med.

Miljonerna visar sig vara högsta vinsten i det nationella lotteriet. Hon får i uppdrag att köpa sig en lott och meddela Jackson de siffror hon har, sedan skall han se till att LuAnns nummer blir de vinnande i dragningen. I utbyte mot denna vinst är Jacksons instruktioner tydliga. Hon måste ta med sig dottern och flytta utomlands och det går LuAnn med på. Kort därefter vinner LuAnn de 100 miljonerna dollar och lämnar landet. I samma veva mördas Duane och polisen söker LuAnn som bytt namn och ingenstans står att finna.

10 år går och LuAnne har tröttnat på sitt liv i exil med dottern. De har förvisso levt i lyx och sett hela världen men LuAnn saknar USA och återvänder hem. Och bryter därmed mot Jacksons uttryckliga regler... och Jackson tolererar inga regelbrott.

Det här är en spännande bok. Otrolig förvisso, för hur lätt kan vi sätta oss in i situationen att vi vinner 100 miljoner dollar? Inte ens med Bingolottos hjälp kommer vi ens i närheten. Men storyn skall ha plus för originalitet och Jackson är en intressant kille, otäck och mycket företagsam. LuAnn är en tjej med skinn på näsan. Och hon lyckas ganska bra med att hålla sig undan både Jackson, polisen och journalister. Ett tag... 473 sidor.
David Baldacci: Sanningen (Bra Böcker 1999)
(The Simple Truth. 1998)

I ett militärfängelse sitter Rufus Harms. Där har han suttit i 25 år, dömd för mord på en liten flicka, och där skall han sitta livet ut är det tänkt. Men helt och fullt ensam ansvarig för mordet är han inte. Egentligen har Rufus suttit inlåst bra länge för något som någon annan borde ha på sitt samvete. Först nu idag har han kommit över bevis som kan fria honom, men om fel personer får tag i beviset är Rufus liv slut omedelbart.

Rufus tar kontakt med en advokat och en skrivelse hamnar hos Högsta Domstolen. Michael Fiske tar emot pappren och läser dem. Chockad inser han att en stor orättvisa begåtts, att Rufus är oskyldig och att en samling mycket mäktiga män fram till nu kommit undan med något hemskt. OM nu allt i brevet är sant. Michael Fiske, advokat vid Högsta Domstolen, letar upp Rufus Harms för att personligen få höra hans berättelse. Och nu blir folk rädda att sanningen skall komma fram. Michael Fiske lever inte länge efter sitt besök i fängelset... En bok med rikliga dyk ned i den amerikanska juridiken, med advokater, notarier och domare medverkande. Och några riktigt fula skurkar i en stor sammansvärjning. Spännande från första början. Helt klart i klass med det bästa John Grisham skrivit. 422 sidor.
David Baldacci: Flykten (Bra Böcker 2000)
(Saving Faith. 1999)

Faith Lockhart skall i en stuga i skogen berätta hemligheter om sin arbetsgivare för FBI. En mördare smyger runt stugan och har geväret laddat och klart med siktet inställt på Faith. I skogen finns också Lee Adams, privatdetektiv, lejd av Faith's chef för att hålla ett öga på henne. Det är upplagt för en bra historia, men nej, det blev inget vidare.

Den femte boken av Baldacci är hans sämsta. Den tredje stjärnan i betyg är visserligen inte långt borta, det tar sig mot slutet, men att det dröjer 250 sidor in i boken innan det blir spännande igen efter inledningen, det är bara för trist. Mördaren skjuter mot Faith men det är FBI-agenten som dör och Lee Adams öppnar moteld. Faith flyr för livet med sin nye räddare. FBI söker efter paret, så gör även den misslyckade mördarens uppdragsgivare. En mäktig man med så gott som obegränsade resurser, en chef inom CIA! Som sagt, det verkar bra men lever definitivt inte upp till förväntningarna. Hoppa över om du inte måste läsa allt av Baldacci. 377 sidor.